Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Άρθρο του Μανόλη Μηλιαράκη προέδρου της ΧΔ
Στην εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» 24-12-2009



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια έχει κα­ταστήσει τρεις «Οίκους Αξιολόγησα» πραγ­ματικούς αφέντες των χωρών που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η χώρα μας και όχι μόνο.
Πρόκειται για τις εταιρείες Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s, οι οποίες αξιολο­γούν με τα κριτήρια τους, τις οικονομίες των χωρών μελών της Ε.Ε. ως προς την πιστολη­πτική τους ικανότητα.
Αν και οι τρεις αυτές εταιρείες βάλουν βαθμό κάτω του Α σε μια χώρα, τότε δεσμεύεται και η ίδια η Ε.Κ.Τ. να μη αποδέχεται ως ενέχυρο για χρηματοδότηση ομόλογα της χώρας αυτής!
Με λίγα λόγια από τις αποφάσεις των τριών αυτών εταιρειών, που εκπροσωπούν τα συμ­φέροντα του διεθνούς χρηματιστηριακού κε­φαλαίου, εξαρτάται απολύτως η οικονομική-κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυ­βέρνηση μιας χώρας με προβληματική εθνική οικονομία. Εξαρτάται η τύχη της ίδιας τα κυ­βέρνησα. Ήδη οι δύο πρώτες από τις Εταιρείες αυτές έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αναμένεται δε ότι πο­λύ πιθανόν να πράξει το ίδιο και η τρίτη εντός των ημερών.
Οι συνέπειες τις υποβάθμισης αυτής είναι άμεσες:
Τα επιτόκια δανεισμού τής Ελλάδας ανε­βαίνουν κατακόρυφα.
Η θηλεία στον λαιμό μας σφίγγει ακόμη πιο πολύ. . .
Οι κερδοσκόποι ίου διεθνούς κεφαλαίοι κερδίζουν σε χρόνο μηδέν μυθώδη ποσά.
Η κυβέρνηση γίνεται κλοτσοσκούφι στις ορέξεις των χρηματιστών.
Η λαϊκή και η εθνική κυριαρχία αποτελούν κενό γράμμα.
Η άσκηση εθνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής κράτους πρόνοιας καταντούν ανεκπλήρω­τοι πόθοι.
Η στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου, μέσω απρόσω­πων, ανεξέλεγκτων εταιρειών-μηχανισμών, αποτε­λεί ωμή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, για την οποία ο Ισπανός πρω­θυπουργοί θαπατέρο δη­λώνει: «δεν μπορεί μια δη­μοκρατική χώρα με εκλεγ­μένη κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ν' ανατρέπεται από κάποιους Οίκους που δεν λογο­δοτούν».
Αντίστοιχα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, θέλοντας να δείξει την αναξιοπιστία των εν λόγω Οίκων, είπε: «Οι Οίκοι αυτοί αξιολογού­σαν με Α, τράπεζες, οι οποίες κατέρρευσαν την επομένη».
Οι κρίσεις αυτές των Θαπατέρο και Σαρκοζί δεί­χνουν καθαρά ότι οι τρεις αυτοί Οίκοι:
1) Έχουν την δυνατότητα να ανατρέπουν όχι μόνο το πρόγραμμα μιας δημοκρα­τικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, «χωρίς να λο­γοδοτούν πουθενά».
2) Τα πορίσματα-αποφάσεις των Οίκων υπηρετούν κυρίως οικονομικές-κερδοσκοπικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Και κάτι ακόμα.
Από πού ήλθαν οι εν λό­γω Οίκοι; Γιατί η ΕΚΤ τους έ­δωσε τέτοια εξουσία;
Η απάντηση, χωρίς περικοκλάδες είναι απλή.
Η ΕΚΤ μαζί με τους τρεις Οίκους είναι όργανα του διεθνούς κεφαλαίου, σιω­νιστικού κυρίως. Από αυτό παίρνουν εντολές. Αυτό υ­πηρετούν. Σ' αυτό λογοδο­τούν. Αυτό διορίζει και παύ­ει τα διευθυντικά στελέχη τους. Η όλη αυτή διαδικασία είναι «νόμιμη». Οι Συνθήκες Μάαστριχτ, Νίκαιας, Άμστερνταμ και η τελευταία της Λισσαβόνας παρέχουν πλήρη κάλυψη και «ευλο­γία»!
Με τα παραπάνω δεν θέ­λουμε σε καμιά περίπτωση να ισχυριστούμε ότι η Εθνι­κή μας Οικονομία δεν έχει προβλήματα και κάποιοι κακοί καπιταλιστικοί Οίκοι μας υπονομεύουν.
Τα προβλήματα υπάρχουν. Είναι χρόνια. Είναι οξύτατα. Αποτελούν ωρολο­γιακή βόμβα στα θεμέλια της όλης κοινωνικής μας ύπαρξης. Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δεν έχουμε περιθώρια για αναβολή ού­τε λεπτό.
Αλλο όμωδ αυτό το γεγονός, και άλλο να αποδε­χτούμε ότι άλλοι, εκτός Ελλάδας και γιατί όχι και ε­ναντίον της Ελλάδας, θα μας επιβάλλουν τις «λύσεις» τους.
Το πρόβλημα της Οικονομίας μας είναι εθνικό και ως τέτοιο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Ο λαός μας έχει αποδείξει στη μακραί­ωνα ιστορία του ότι είναι σε θέση ν' αντιμετωπίζει, νικη­φόρα, πολύ πιο δύσκολες από τη σημερινή καταστάσείς. Αρκεί να πιστεύσει ότι η ηγεσία του, πνευματική, πολιτική, οικονομική δου­λεύει πραγματικά έντιμα και δίκαια για την αντιμετώ­πιση της κρίσης και δεν τον δουλεύει. Να διαπιστώσει ότι τα βάρη της κρίσης κατα­νέμονται δίκαια και όχι ότι για άλλη μια φορά ο λαός θα είναι το κοροΐδο και οι κρατούντες οι «μάγκες»!
Αυτή η εθνική πολιτική πρέπει να στηριχθεί εδώ και τώρα, για ν' αποκρού­σουμε όσο πιο ανώδυνα μπορούμε την δικτατορία των Οίκων της Αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου