Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ;

Απροκάλυπτα ιδιοτελείς οι βουλευτές μας

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρατεταμένης άπνοιας στην αγορά και συντονισμένης πίεσης από το εξωτερικό για λήψη άμεσων μέτρων, που θα βελ­τιώσουν την κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε με ευγενικό τρόπο τους εκπροσώπους του λαού, τους βουλευτές μας, να δώσουν «το καλό παράδειγμα», αποφασίζοντας να μειώσουν περαιτέρω τις μηνιαίες απολαβές τους. Πέρυσι μειώθηκε η βουλευτική α­ποζημίωση κατά 5%, μέτρο που ισχύει και για το 2010. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου δεν βρήκε υποστηρικτές. Οι αντιδράσει από τους βουλευτές όλων των κομμάτων ήταν πολλές. Κάποιοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν αποδέχονται τους λαϊκισμούς αυτού του τύπου, απειλώντας ότι δεν θα λάβουν μέρος σε ψηφοφορίες νομοσχεδίων! Άλλοι υποστήριξαν μάλιστα ότι ανήκουν στους κακοπληρωμένους κοινοβουλευτικούς της Ευρώπης. Υπό το βάρος τέτοιων τοποθετήσεων, το θέμα «επανεξε­τάζεται», δηλαδή παραπέμπεται στις καλένδες.

Η βουλευτική αποζημίωση φθάνει τα 6.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυξάνεται με βάση τη συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής. Εκτός από την αποζημίωση τους, οι βουλευτές απολαμβάνουν και πολλών άλλων «ειδικών προνομίων», που φθά­νουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Όσοι έρχονται από την περιφέρεια, μπορούν να οργανώσουν το γρα­φείο τους, στελεχώνοντας το με άτομα της εμπιστοσύνης τους, ενώ λαμβάνουν και επίδομα για οικο­γενειακά βάρη. Το κράτος έχει προβλέψει, ώστε οι βουλευτές να έχουν δικό τους αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, αλλά και προσωπική φρουρά. Αυτά ισχύουν σήμερα. Το 1964, η Βουλή αποφασίζει η βουλευτική αποζημίωση να προσαρμόζεται στο σύ­νολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πά­γου. Σημειώτεον ότι η Βουλή της ίδιας περιόδου αποφάσισε να διπλασιαστεί ο μισθός των δικαστι­κών. Το 1975, η Βουλή δίνει μορφή Ψηφίσματος σε ό,τι είχε αποφασισθεί το 1964. Από την εποχή της Μεταπολίτευσης και εντεύθεν, «η βουλευτική απο­ζημίωση αυξήθηκε 64 φορές και 174 φορές αυξή­θηκαν τα συνολικά κονδύλια για το Κοινοβούλιο» (Το Βήμα της Κυριακής, 20.12.2009).

...Εδώ βλέπουμε ποιοι φωνάζουν, για να πληρώσουμε εμείς το μαλλί!
...Εδώ βλέπουμε ποιοι φωνάζουν για να ανοίξουμε μόνο εμείς και μόνο τις δικές μας τσέπες!
(Οι επισημάνσεις δικές μας)

Οι διευκολύνσεις των βουλευτών τους παρέχο­νται για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την α­ποστολή του$. Πόσοι από τους βουλευτές αντιλαμ­βάνονται αυτό που κάνουν ως «αποστολή»; Πόσοι ασχολούνται εις βάθος με τα προβλήματα των περι­φερειών τους, του τόπου τους, όχι στο βωμό των δη­μοσίων σχέσεων και της καλής «έξωθεν μαρτυρίας», αλλά των ίδιων των συμπατριωτών τους; Μάλλον λίγοι, πιθανώς ελάχιστοι, τόσοι που αποτε­λούν φωτεινές εξαιρέσείς. Οι υπόλοιποι δείχνουν πια απροκάλυπτα ανεπαρκείς.

(Απ’ την εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ 21-1-2010 ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου